Honbun harjoitusjaksot

Tänä lukuvuonna otimme käyttöön uusitut vyökoevaatimukset natsoineen ja harjoituskortteineen. Samalla muutimme harjoittelua uutta vyöjärjestelmää tukevaksi. Tässä blogikirjoitukessa avataan Honbun treenisysteemiä tarkemmin.

Honbussa harjoitellaan viiden viikon jaksoissa. Jaksojen teemat on jaettu vyöarvoittain seuraavasti:
jakso oranssi-vihreät: sini-mustat:
I elo-syyskuu oranssi ja 1 natsa sininen ja 1 natsa
II syys-lokakuu oranssi ja 2 natsaa sininen ja 2 natsaa
III loka-marraskuu vihreän vyön tekniikat ruskean vyön tekniikat
IV tammi-helmikuu vihreä ja 1 natsa ruskea ja 1 natsa
V helmi-maaliskuu vihreä ja 2 natsaa ruskea ja 2 natsaa
VI maalis-huhtikuu sinisen vyön tekniikat mustan vyön tekniikat
VII huhti-toukokuu kertausjakso

Joka jaksossa on myös kaikkia treenejä yhdistävä karateteema:
  1. Lyöntien torjuminen ja vastahyökkäykset
  2. Potkujen torjuminen ja vastahyökkäykset
  3. Lyöntien ja potkujen torjuminen ja vastahyökkäykset
  4. Lyöntien väistäminen tai torjuminen ja yhtäaikaiset vastahyökkäykset
  5. Potkujen väistäminen tai torjuminen ja yhtäaikaiset vastahyökkäykset
  6. Lyöntien ja potkujen väistäminen tai torjuminen ja yhtäaikaiset vastahyökkäykset
  7. Kertaus

Näiden lisäksi kussakin jaksossa pyritään käymään läpi kaksi painipositiota ja niistä hallinta, poistuminen, lukko ja kuristus.
  1. kesa gatame
    tate gatame
  2. do jime (sekä alta että päältä)
  3. yoko gatame
    uki gatame
  4. ushiro gatame
    tate ushiro gatame
  5. standing guard (sekä alta että päältä)
  6. half-guard (sekä alta että päältä)
  7. kertaus

Kussakin jaksossa on kaksi vastuuopettajaa. Pari suunnittelee ja ohjaa treenit kahdestaan niin, että treeneissä on kaikille yhteinen osuus ja sitten vyöarvoittain eriytetyt osuudet. Ohjaajat vastaavat että kummallekin harjoitusryhmälle opetetaan jakson keskeisimmät uudet tekniikat. Tavoitteena on käydä vyökoevaatimukset pääpiirteissään kokonaan lukuvuoden aikana läpi. Sini-mustat kahlaavat läpi vyövaatimukset sinisestä natsasta mustaan vyöhön ja oranssi-vihreät puolestaan vaatimukset oranssista natsasta siniseen vyöhön saakka.

Jakson aikana opetetaan yhden natsan tai vyön keskeisimmät asiat. Joka treenissä pyritään jollain tavalla kertaamaan ja opettamaan ks. jakson pitkät sarjat. Tavoitteena on, että kaikki aiheena olevien vyöarvojen tekniikat käydään vähintään kertaalleen jakson treeneissä läpi.

Jakso alkaa Anten treenillä, jota seuraa vastuuohjaajien vetämä vyökoeklinikka lauantain vapaavuorolla. Klinikoissa on tietyt ennalta määrätyt aiheet, mutta niiden lisäksi voidaan opettaa muutakin. Vyöklinikoissa keskitytään pitkien sarjojen opetteluun (katat ja futari keikot). Olisi erittäin suotavaa, että harjoittelijat osallistuisivat vyökoeklinikkaan. Tavoitteena on, että klinikassa opetellaan kävelemään läpi pidempiä sarjoja, jotta niitä voitaisiin sitten treeneissä harjoitella.

Jakso päättyy vastuuohjaajien tekniikkakokeeseen. Tarkoituksena on käydä tiiviiseen tahtiin läpi jakson keskeisimmät asiat. Tekniikkakokeen jälkeen vastuuopettajat voivat yhteisellä päätöksellä myöntää natsan niille harjoittelijoille, jotka näyttävät osaavan vaaditut tekniikat ja jotka ovat jakson aikana käyneet riittävästi treeneissä.

Myös Honbun perjantaitreenit on koplattu tarkemmin yhteen ma- ja to-treenien kanssa. Kunkin jakson teeman mukaiset karatetekniikat otetaan käsittelyyn perjantaisin. Ma- ja to-treenit keskittyvät enemmän tekniikoiden opetteluun, kun taas pe-treenissä painotetaan enemmän soveltamiskykyä.

Huomatkaa että valtaosa vyökoetekniikoista löytyy tarkasti kuvattuina Anten videoilta! Suositeltava oppimisjärjestys sarjojen ja tekniikoiden oppimiseen on tällainen:
  1. tsekkaa opetusvideo saadaksesi yleiskuvan opeteltavasta tekniikasta
  2. opettele tekniikka vyökoeklinikassa ja/tai treeneissä
  3. harjoittele ja kehitä tekniikkaa treeneissä ja vapaavuoroilla
  4. tarkista yksityiskohdat opetusvideolta

Jaksosysteemi on saanut positiivista palautetta niin harjoittelijoilta kuin ohjaajilta. Sen kokeilua ja kehittämistä jatketaan myös kevätkaudella. Ohjaajat toivovat harjoittelijoiden edelleen esittävän palautetta ja kehitysehdotuksia liittyen harjoitusten parantamiseen!



Comments